Biotyna, czyli witamina H Do zespołu witaminy B zalicza się również biotynę, którą nazywa się także witaminą H. Opisano schorzenie występujące u szczurów pod wpływem karmienia suchym białkiem jaja kurzego. Stwierdzono, że białko jaja ugotowanego przed wysuszeniem nie wywołuje tego schorzenia, a dalej, że niektóre pokarmy zawierają jakiś czynnik przeciwdziałający objawom chorobowym o charakterze zatrucia, powstającym podczas karmienia suchym białkiem jaja kurzego. W roku 1931 Gyorgyi wyodrębnił czynnik leczący to schorzenie i nazwał go witaminą H. Identyczność witaminy H z biotyną została ustalona w roku 1940 przez Gjlorgycgo i innych badaczy. Ciało, które w wysuszonym białku kurzym zobojętnia się biotyną i jest odpowiedzialne za awitaminozę H, nazwano awidiną. Jest ona podobna do białka i rozkłada się – pod wpływem gotowania. Zespół awidyny i biotyn) zatrzymuje wzrost drobnoustrojów. Schorzenie, spowodowane suchym białkiem kurzym, wywołano doświadczalnie u człowieka, przy czym wyleczenie nastąpiło po podaniu biotyny. Krystaliczna biotyna została wyodrębniona z żółtka jaja kaczego jako ester metylowy. Jest to witamina zawierająca siarkę i można ją otrzymać syntetycznie. Czysta biotyna występuje w postaci bezbarwnych, długich, cienkich igiełek . Punkt topnienia jej wynosi 216-232°. [więcej w: diastaza, ślepa próba, skierowania do sanatorium zwroty ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: diastaza skierowania do sanatorium zwroty ślepa próba
Article marked with the noticed of: Odszkodowanie za utratę zdrowia[…]
czy to możliwe, żeby włókniak zniknął?
[..] Odniesienie w tekscie do leki na menopauze[…]
To było 40 lat temu, a nie zmieniło się pod tym względem nic
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu dygestorium[…]
Fajna historia